TOUR DE MAGYARORSZÁG - avagy kerékpáros barangolások kis(nagy)hazánkban.

2016. január 25. 20:03 - Országjáró

Magamról...

Hogy ki is vagyok valójában? Egy, azon sok hobby kerékpáros közül, akik szeretnek csavarogni, tekeregni, elmenekülni a szürke hétköznapokból. Amikor csak idő engedi, felpattanok a drótszamárra, és irány az ismeretlen vagy már jól ismert úti célok egyike.

Nem tartom magam nagy kerékpárosnak, nem teljesítek extrém távokat, nem veszek rész sem utcai, sem hegyi versenyeken, nincs saját építésű drága drótszamaram, nem ismerem az alkatrészgyártók kínálatát, és nem nézem a Tour de France – t sem, de valahol mégis rengeteget jelent nekem a kerékpározás. Hogy miért is?

Minden azzal kezdődött, hogy szeretek utazgatni, kirándulgatni mindenfele, és korábban nem igazán volt alkalmam sok helyre eljutni, nemhogy külföldre, de országon belül sem. Így alig vártam, hogy eljöjjön az én időm, amikor szinte csak az idő szab határt határtalan mehetnékemnek, természetesen ez inkább a kerékpáros túrákra vonatkozik. A kezdet valamikor az ezredfordulóra tehető, akkoriban 3 fős csapattal jártuk a Mátra - Cserhát - Jászság, - Salgótarján környékét, kizárólag egy napos hosszú túrák keretében. Időközben a csapat egyfősre apadt, és a túrák hossza és ideje, valamit a célba vett tájegység is nagyban megváltozott. Mátraaljai vagyok, így elsősorban a hegyvidéki területeket kedvelem. Természetesen vannak kedvenc tájegységeim, úgymint: Aggteleki karszt, Balaton felvidék, Pilis – Dunakanyar, Alpokalja. Az alföld nekem túl lapos és egyhangú, de ez nem jelenti azt, hogy teljes mértékben kerülném az errefelé irányuló túrákat.

Az utóbbi 5-6 évben inkább a hosszú hétvégés, pár éve a 7-9 napos belföldi túrák kerültek előtérbe. Amennyiben valamely határvidék közelében jártam, mindig úgy terveztem a programot, hogy egy – két nap szomszédolás is legyen benne. Így jutottam el Maribor, Eszék, Szabadka, Pozsony, Bécsújhely, Varasd, Csáktornya és környékére.

A kerékpározás mellett rendszeresen járok teljesítménytúrákra is, elsősorban a Mátrába, illetve egynapos gyalogtúrákra is a Tátrába, hazai hegységekbe. Így egyre többször fordul elő, hogy a kerékpártúrát gyalogtúrával egybekötve tervezem meg.

Az úti célok tervezésénél elsősorban a bicajozásra álló idő a meghatározó. Ezek a tervek a folyamatosan formálódnak az évek során (van, amit már 11 éve tervezek), leginkább a téli időszakban, amikor csak tervezgetni lehet, vagy éppen egy új tájegység felfedezése közben – ide még egy pár alkalommal el kell jönni (Pl. jövőre a 3. Aggteleki túrámat tervezem, más útvonalon, eddig kimaradt részek bejárásával, vagy éppen a jól ismert kedvenc utak újrajárásával. Sok túra csak terv marad, mindig az utolsó pillanatban dől el, merre indulok, és hol foglalok előre szállást (mindig előre gondoskodom erről), de a konkrét útvonal az adott pillanatban dől el: követem – e az előzetes tervet, hosszabb vagy rövidebb úton megyek – e, mi mikor fér még bele. Ez függ az erőnléttől, időjárástól (eső, nap, szél) rendelkezésre álló időről, úti cél távolságától, technika állapotától, stb. Ezért is tekerek inkább egyedül, mert így nem kell senkivel sem kompromisszumot kötnöm, és nem akadályozok senkit sem. Amennyiben ideálisak a körülmények…

Kellő elszántsággal és kondícióval és eléggé változó a túra tempója. 15 – 22km/óra átlag között szoktam menni, ebben benne van az összes pihenő, bámészkodás, fotószünet. Az előbbi dombvidéken csomagokkal, utóbbi alföldön és csomagok nélkül, egész napos túrákra értendő.

A 2016 – os szezon túráit elsősorban az Országos Kerékpáros Körtúra útvonala mentén tervezem, többek között azért is, mert sok olyan számomra még ismeretlen területen halad keresztül, (pl.: Szatmár, az Alföld keleti része, Somogy és Tolna megye nagy része.) amelyeket már régóta tervezem, hogy körbejárok. Így amellett, hogy idővel remélhetőleg teljesítem az ország leghosszabb, és talán legrangosabb teljesítménytúráját, meg is ismerem hazánk szinte minden szegletét. Másodlagos terveim között szerepel, hogy rész vegyek néhány BRM teljesítménytúrán is. 

Jelenleg az útvonal tervezés, szálláskeresés, lehetőségek feltérképezése van folyamatban. Ez leginkább a számomra teljesen ismeretlen területekre korlátozódik, az ismert tájegységek útvonala, látnivalói, szálláslehetőségei már adottak. Az első bejár szakaszok nyilvánvalóan a II. szakasz környékbeli etapjai lesznek, Jászberénytől – Miskolcig, egy - egy napos túrák keretében. Ha sikerül több napra is elszabadulnom, és időjárás is engedi, akkor valószínűleg a III. szakasz (Nyíregyháza – Békéscsaba (-Szeged) szeretném majd elsőként teljesíteni.

Jelenleg egy KROSS LEVEL A4 - el tekerek, korábban kerékpáromat 6 évvel ez előtt, több, mint 38000 km megtétele után nyugdíjaztam. A jelenlegivel még tervezek egy jó pár kilométert letekerni.

-szerk-

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://tourdemagyarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr618312932
TOUR DE MAGYARORSZÁG - avagy kerékpáros barangolások kis(nagy)hazánkban.
süti beállítások módosítása