TOUR DE MAGYARORSZÁG - avagy kerékpáros barangolások kis(nagy)hazánkban.

2017. február 26. 19:18 - Országjáró

Tar - Eger - Miskolc

II. SZAKASZ BUDAPEST - NYÍREGYHÁZA

II / 8. TAR - KÉKESTETŐ

OKKT: nem része, csak a Mátraszentimre - Galyatető - Mátraháza - Kékestető

JAVASLAT: Tar - Pásztó - Hasznos - Mátrakeresztes - Fallóskút - Bagolyírtás - Mátraszentimre - Mátraszentlászló - Mátraszentistván - Galyatető - Mátraháza - Kékestető

tar_kekesteto.png

A II szakasz 8. etapjának (Tar - Kékestető) ajánlott útvonala

A most következő szakasz az egyik legnehezebb szakasza lesz a körtúrának a sok szintemelkedés miatt, de ugyanakkor az egyik legszebb is, legalább is ami a panorámát illeti. Tarról az utunkat déli irányba folytatjuk Pésztó felé, a falu végén rögtön egy nagyobb kaptatóval, de a tetejétől már gurulhatunk PÁSZTÓig. A várost így ebből az irányból nem feltétlenül érintjük, hiszen előtte kell balra Galyatető irányába elmenni, de nem sok kitérő a városközpont, így inkább ne hagyjuk ki a műemlék-központot. Galyatető felé folytatva utunkat első település, amin keresztül haladunk, az nem más, mint HASZNOS. A hosszú település a Mátra nyugati kapuja, innen közel 28 - 30km-t kell felfelé tekerni csak Galyatetőig, és hol van még Kékes. Látványosság a falu felső végén található Cserteri vár romjai. Az utolsó utcán balra elhagyjuk a falut, Egy földúton a falutól nem messze, kb.: 8-900 m megtétele után elérjük a vár csekély maradványait, de amiért igazán megéri ide eljönni, az a gyönyörű panoráma a Hasznosi víztározóra, illetve az egész Nyugati - Mátrára. A Víztározó a műút mellett terül el, de onnan nincs rálátási lehetőségi. Ha kibámészkodtuk magunkat, akkor a főútra visszatérve Mátrakeresztes felé haladunk tovább, s első komolyabb nem túl hosszú kaptató 1,5km múlva, a víztározó előtt vár ránk, innen még kb 4,5km a fakanalá gyártás fellegvára,  MÁTRAKERESZTES központja. A falu környékén sok a természeti látnivaló (Ágasvár, Csörgőpatak völgye, Óvár, Vidrócki barlang és "vízesések", sziklamászó falak, stb.), de ezek sajnos mind gyalog programok. amik abban az esetben esetleg jó részük megtekinthető, ha valaki egy délután rászán, és itt tölti a éjszakát. Ami kerékpárral is elérhető az a faluszélén Csörgőpatak alsó szakasza, a mély szurdokkal (faluközpontban balra fel, a patak bal oldalán, majd a házakat balról megkerülve, a kerítés mellett tekinthető meg a Békás-tó (inkább pocsolya) maradványával együtt.). A központból tovább haladva jobbkézre találunk egy modernkori templomot, és már szinte állandósul az először 10, majd később csak 8% - os emelkedő, ehhez szokjunk hozzá. De izgalmas, hajtűkanyaros szerpentinen szenvedhetünk felfelé FALLÓSKÚTra. Fallóskúton található a környék másik ismert zarándokhelye a Mária kápolna és Béke királynéja templom, ez feltétlenül nézzük meg, egyébként itt csak üdülőket találunk, ugyanúgy, mint a soron következő BAGOLYIRTÁSon. Ez csak érintjük, de végre egy kicsit gurulhatunk is a következő településre, MÁTRASZENTIMRÉRE, ahova már azért menjünk be szétnézni. Innentől az útvonal megegyezik az OKKT útvonal javaslatával. Mátraszentimre a Felső-Mátra közigazgatási központja, Magyarország legmagasabban fekvő faluja (mivel Galyatető is hozzá tartozik). Van itt tájház, alpesi stílusú templom, ásványmúzeum, meg sok üdülő. Ha Bagolyírtás felől a bekanyarodunk a faluba, végigtudunk menni a főúton és a másik végén ki is jutunk onnan. egy pár 100méter múlva érjük el a Mátraszentistváni elágazót. Innen még 4,5km Galyatető központja.

Kiegészítő 1:

Ha valaki egy kicsit alaposabban szeretne szétnézni a Felső-Mátrában, akkor nannak ajánlom,  hogy menjen be MÁTRASZENTLÁSZLÓra. Szintén üdülőfalu, de útközben láthatjuk balkézre a Síparkot, jobbra a Három falu templomát, valamint feltolhatjuk a kerékpárunkat a Vöröskői kilátóba is, ahonnan a szép panoráma tárul elénk a környékről. (A kilátó Szentistván felé lekanyarodva, majd pár méter múlva jobbra fordulva, turistaúton érhető el, egy kicsit kaptatós, de nem túl hosszú).

Galyatető felé még lenne egy látnivaló, a Piszkéstetői obszervatórium, de ez csak csoportosan, előzetes bejelentkezés alapján látogatható. GALYATETŐ (tszf 964m), Magyarország második legmagasabb pontja, és egyben BIG-csúcs is. Itt található az Országos Kéktúra és Kékkör központja, turista centruma is. Van itt építészeti díjas Péter-hegyese kilátó, természetesen csak télen, de működő Biatlon pálya, és rendeget vendéglátóegység, szálláslehetőség. A lényeg a kilátó és a természeti környezet. Galyatetőről felfelé a 24.sz főútig 6km gurulás és 4km lejmenet vár ránk. Lefelé már vagy 2km - en keresztül Galyatető nyaralói között gurulhatunk, majd egy hoszabb, településmentes szakasz következik Vigyázzunk lefelé a tempóval, mert csak egy-egy miniszakasz van csak leaszfaltozva, aztán hirtelen óriási kráterek az út közepén, amik nem vulkáni tevékenység során keletkeztek, félúton balra lesz egy nagyon szép kilátópont Mátra északkeleti oldalát végig beláthatjuk innen, utunk későbbi szakaszát. A Galyatetői elágazóból ismét felfelé kell tekernünk kb.: 100m szintet 3,5km - en, (közben bal kéz felől a Vörösmarty üdülő, majd a Honvéd üdülő bukkan fel) hogy eljussunk MÁTRAHÁZÁRA. Itt pillantsunk ár Mátraháza jelképére a Pagodára, mert közelebbről megnézni nem lehet, magán terület. lehet inni-enni, de más csomagos kerékpáros látnivaló itt nincs, van viszont újjáépített edzőtábor szálláslehetőséggel, de ez inkább turistaút csomópont, és innen lehet felmenni KÉKESTETŐre (tszf 1014m), ami még további 3,7kimcsi, igencsak felfelé, rögtön a legelején beleszaladunk egy 16-18% - ba, de szerencsére csak pár száz méteren. És nagyon lassan,de legalább bizonytalanul, de hullafáradtan eljuthatunk az ország tetejére, a körtúra legmagasabb pontjára, a TV torony körpresszójába, ha felmegyünk. Megtekinthetjük a minipalack gyűjtemény és a semmihez sem fogható panorámát. És ha már itt járunk nem felejtsünk el pecsétet kérni, és egy BIG-csúcs fotót csinálni a díszkőnél, mert hogy ez a második BIG-csúcsunk a túra során.

Pecsételés: Én a torony helyett a Tető éttreembe pecsételtettem.

 

II / 9. KÉKESTETŐ - EGER

JAVASLAT: Kékestető - Sástó - Parádsasvár - Parás - Parádfürdő - Recsk - Sirok - Kőkútpuszta - Tarnaszentmária - Verpelét - Egerszalók - Demjén - Eger

A

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://tourdemagyarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr2312296237
TOUR DE MAGYARORSZÁG - avagy kerékpáros barangolások kis(nagy)hazánkban.
süti beállítások módosítása